Matracaink anyagai és funkcionális tulajdonságai

Tudta, hogy az egészségügyi matracokat ügyes emberek fedezték fel, és pár évszázaddal ezelőtt az egyszerű matracokat is megirigyelték volna. Alvásra a múltban a puha és kényelmes hely csak a kiváltságosoknak adatott meg. A matracok helyett az emberek az elejtett vad bőrét használták, vagy kukorica, szalma, vagy széna töltetet, melyeket minden évben cseréltek. Áttörést az alvásban a rugós matracok hozták meg. Még 100 év sem telt el, amikor az ember az alváshoz habot használt poliuretánból. Akkor kedődött a modern matracok története.

Ez a forradalom mindennapi életünkben kényelmesebb és minőségibb alvást hozott. A matrac gyártásához szükséges anyagok tökéletesítése, újítása hoszzú folyamat volt. A jelenlegi egészségügyi matracok kiváló minőségűek, anyagának köszönhetően alak állandósággal rendelkeznek, és hosszabb az élettartamuk. Tény, hogy egyszerűbb megoldás a matrac megvétele, mint a múltban minden szezonban a töltelék cserélése. :) Kellemes és egészséges, az egészségre nem káros, allergiásoknak, valamint különféle egészségügyi problémákkal küzdő személyeknek is megfelelő.

Az ember a szintetikus anyagokból antiallergén matracokat állított elő, melyek igazodnak az emberi test anatómiájához. A természetes anyagokat továbbra is felhasználják a matrac gyártásánál. Példa a népszerű kókuszréteg, mely a matrac szilárdságát, rugalmasságát biztosítja, és megtartaja a matrac alakját. Továbbá lehetővé teszi a légáramlást és kiváló szellőzést a matrac belsejében. A matracgyártóknak hasonló tulajdonságokat sikerült elérniük a szintetikus habok kezelésével, melyeket a matracokban napjainkban is felhasználnak. A modern habmatracok ezért performáltak, szellős szerkezetűek, lehetővé teszik az izzadás, meleg és nedvesség effektív elvezetését, melyet az emberi test alvás közben produkál. Éppen ez a szellőzés az alapja az egészségre nem káros és kényelmes alvásnak. A matracban lévő jó légáramlás nem engedi a mikroorganizmusok, penészek, atkák fejlődését, melyek okozói sok allergiás reakciónak és egészségügyi problémának.
Az egészségünk és a teljesértékű alvás biztosítására igen fontos a matrac, támaszt biztosít a testnek, jó hatással van mozgásrendszerünkre. Több mint valószínű, hogy senki sem pihenné ki magát fadeszkán kemény fából. A modern biohab matracok, latex matracok, modern táskarugós matracok és memóriahab matracok alkalmazkodnak az emberi test természetes felépítéséhez, szilárd ellennyomást hoznak létre, de ettől még az alvás helye nem lesz kemény.

ako-vybrat-matrac-material

A minőségi matracok éppen ezért különböző rétegekből állnak. Mindegyik specifikus tulajdonságokkal rendelkezik, melyek biztosítják a matrac keménységét, puhaságát és kényelmességét (az egyes tulajdonságokat megtalálja a lejjebb ábrázolt tablában, és bővebben olvashat azokról a rétegekről, melyek az egészségügyi matracokat alkotják) Kombinációjuknak és kölcsönös hatásuknak köszönhetően egyik réteg jobbá teszi a másikat. Összhangban vannak, és ez véd a matrac gyors elhasználódásától, vagy attól az érzéstől, hogy egyenesen a rugókon alszik. Ugyanúgy képesek tompítani azokat a rezgéseket, melyeket a test mozgás közben okoz, ezzel megzavarva az éjjeli pihenést. A zónás matracok különböző fokú támaszt nyújtanak a testnek, így még jobbá teszik az alvás minőségét.

A zónás matrac a legjobb ötlet, melyet a matracgyártók kitalálhattak. Az egészségügyi matrac töltete minőségi hab, mely igazodik az emberi test természetes formájához. Éppen ezért kiváló választás oldalt fekve alvóknak
A zónás matrac szerkezetileg úgy van felépítve, hogy alkalmazkodjon az alvás közben kialakult nyomáshoz a karon, derékban, csipőnél a medencére és a súlytartó izületeknél. A klasszikus egészségügyi matracoktól az különbözteti meg, hogy az egyes rétegek nem egy egészből, hanem különböző keménységű és tulajdonságú anyagokból készülnek, és anatómiailag tervezettek. A testünknek a megfelelő helyen ideális támaszt nyújtanak. Az eredmény egészséges és kényelmes alvás.

1. Zóna (fej) – jobbá teszi a vérkeringést és megóv a fejfájástól
2. Zóna(vállak) – felszabadítja a hát izomzatát
3. Zóna (mellkasi gerinc) – segíti az alvó test ideális pozícióját
4. Zóna (medence) – megfelelő pozícióba egyenesíti ki a medencét
5. Zóna (combok) – felszabadítja a nyomást a combizomzat és térd körüli nagy izomcsoportokról
6. Zóna (lábikrák) – segíti az egészséges vérkeringést
7. Zóna (talpak) – hozzájárul a vérkeringés javításához és az egész test ellazulásához

Az egyes zónák úgy vannak megtervezve, hogy alvás közben egyenlő ellennyomást fejtsenek ki.
A zónás matrac alkalmazkodik a felnőtt ember nagyságához és súlyához. A testmagasság miatt a zónás matrac nem megfelelő gyermekeknek(gyerekmatarcokat itt találja).