Hogyan válasszunk matracot?

A MEGFELELŐ MATRAC KIVÁLASZTÁSÁHOZ MIT KELL TUDNUNK?

Új matracot szeretne venni? A piacon rengeteg féle matrac közül választhat az ember, így biztosan felmerül mindenkiben a kérdés, hogy "Milyen matracot vegyek?" Ebben a választásban szerettünk volna egy kicsit segíteni. Olvassa el tanácsainkat, melyek segítségével kiválaszthatja a megfelelő matracot a franciaágyba vagy az egyszemélyes ágyba. Fokozatosan elmagyarázzuk, hogyan tájékozódjon az árakban, vagy hogy az Ön számára melyik a legmegfelelőbb matrac keménység.
Esetleg az érdekli, hogy milyen gyerekmatracot érdemes választani? Olvassa el az ezzel kapcsolatos cikkünket is: HOGYAN VÁLASSZUNK GYEREKMATRACOT.

ako si vybrat matrac

MENNYIBE KERÜL A MINŐSÉGI MATRAC?


"Nem vagyok olyan gazdag, hogy olcsó dolgokat vásároljak." (Rothschild)

Ismeri ezt a népszerű mondást? Bölcs szavak, melyek a matracok kiválasztásánál is érvényesek. Az egészségügyi matrac átlagos élettartama 5-10 év, de néha akár 15 év is lehet. Ez több mint 1800 matracon töltött éjszakát jelent. Éppen ezért nem érdemes a matracon spórolni. Válasszon inkább egy olcsó matrac helyett egy kiváló minőségű matracot magasabb áron, amelyet évekig használhat majd. Az olcsó matrac pénztárcabarát megoldás, viszont az alapanyagok minősége, és azok élettartama sokkal rövidebb a drágább matracokénál. Az olcsó matracok gyorsabban elhasználódnak, hamarabbkeletkeznek rajtuk kifekvések, így gyakrabban kell őket lecserélni. Az olcsóbb matracokat nyaralókba ajánljuk, ugyanis rövidtávú vagy alkalmankénti használatra megfelelőek. Ezzel szemben a minőségi matracok, amelyek bár kicsit drágábbak, de hosszabb élettartammal rendelkeznek és minőségi alvást biztosítanak. Az alvás minősége hatással van a fizikai és lelki állapotunkra is. A matrac kiválasztásánál ezért érdemes megfontolni, hogy az árhoz hozzáadott minden forinttal hozzájárul a minőségi pihenéséhez és a matraca hosszabb élettartamához.

HOGYAN VÁLASSZUNK MATRACOT A FRANCIAÁGYBA?
FÉRFIAK ÉS NŐK ALVÁSI SZOKÁSAI

A férfiak és a nők általában más alvó pozíciókat részesítenek előnyben. Vannak, akik az oldalt fekvést részesítik előnyben, másik inkább a hason vagy háton fekvést. A problémát bravúrosan megoldották a kétoldalas és két különböző keménységgel rendelkező matracokkal. A matracot igényeink szerint forgathatjuk, így két különböző kényelmességi szintet kapunk aszerint, hogy a puhább vagy a keményebb alvást részesítjük előnyben. Még nagyobb plusz párok esetében két külön matrac vásárlásakor, melyeket a weboldalunkon 1+1 matrac akció keretein belül kínálunk, hogy mindkét fél külön ki tudja választani, hogy milyen keménységet (melyik oldalt) részesít előnyben. Ezért amennyiben franciaágyba keres matracot két személy számára, a legjobb megoldás a két különálló matrac vásárlása. Annak ellenére, hogy ez a lehetőség nem tűnik túl romantikusnak, a párok esetében az 1+1 matracok sokkal jobb megoldást jelentenek, mint egy nagyméretű matrac, amelyet havonta forgatni is sokkal körülményesebb.

image (4)

Az, hogy milyen keménynek is érződik egy matrac attól függ, hogy a gyártásnál milyen anyagokat használtak fel és hogy milyen ágyrácsra helyezi.
A latex, a különböző típusú habok, vagy a táskarugók biztosítják a puhaságot. Ellenben a kókuszdeszka és a bonell rugók biztosítják a matrac keménységét, és azt, hogy alvás közben a hátgerinc kellemesen alá legyen támasztva. 

A matrac keménységét az ágyrács szilárdsága és rugalmassága is befolyásolja. A matrac kiválasztása során ezért a kényelmes pihenés érdekében érdemes az ágyrács választást is alaposan megfontolni. A lamellás ágyrács egy fokkal csökkenti a matrac keménységét. Ez legjobban akkor érzékelhető, ha rugós matracot merev lamellás ágyráccsal kombinálja.

A KEMÉNY VAGY A PUHA MATRAC A JOBB? MATRAC ALVÓPÓZOK SZERINT


Szükségleteink az évek során változnak, míg régen lehet hogy a puha matracokat részesítettük előnyben, addig ma már a hátgerincünknek inkább a kemény matrac a megfelelő. A megfelelő hatás elérésére érdekében fontos szempontok a súly és a magasság. Ezen kívül lényeges szerepe van annak, hogy alvás közben milyen pózt vesz fel az ember. A matracokat keménységük szerint többfélék lehetnek, választhat a legpuhától (H1) a közepesen keményen (H2) át a legkeményebbig (H5) többféle matrac közül. Biztosan megfigyelte már, hogy melyik az az alvási póz, amelyet előnyben részesít. Ezen elindulva is kiválaszthatja az Önnek leginkább megfelelő matracot.

A hason fekvéshez nem megfelelőek a kemény matracok, mivel alvás közben nagyobb nyomás éri a belső szerveket a hasüregben. Rossz hatással lehet a hasüregben a vérkeringésre és az emésztésre. A hason alvásnál továbbá nagy nyomás nehezedik a hátgerincre és a nyakra is. A túlságosan puha matracok sem segítik a megfelelő pihenést, ugyanis a hátgerincet nem tartják megfelelő helyzetben. Hason alváshoz a legmegfelelőbb matracok a H2 - puha és a H3 - közepes keménységűek.

hason-fekves 

A háton fekvést tartják a legegészségesebb alvási póznak. Ennél a típusú alvásnál a test súlya egyenletesen eloszlik és nem képződik nyomás a belső szervekre vagy az izületekre. A háton fekvés azonban nem megfelelő a légzőszervi betegségben szenvedőknek, a náthásoknak vagy azoknak akik hajlamosak a horkolásra. A háton fekvést legtöbbször a férfiak részesítik előnyben. A háton alváshoz a H3 - közepesen kemény, a H4 - kemény és a H5 - nagyon kemény matracok a legideálisabbak.

haton-fekves

Az oldalt fekvést elsősorban a nők részesítik előnyben. Amennyiben oldalt szeret aludni, a puhább matracokat ajánljuk kókuszréteg nélküli (legmegfelelőbbek a latex és a memóriahabos matracok), melyek idomulnak a test formájához és a megfelelő pozícióban tartják a hátgerincet. Az oldalt fekvésben alvóknál kevesebb az esély a horkolásra. Azonban amennyiben oldalfekvésben alszik nagyobb nyomás nehezedik a nyaki idegekre és a hátcsigolyákra, ami nyak- és hátfájáshoz vezethet. A megfelelő matrac keménység ehhez a pózhoz a H2 - puha, H3 - közepesen kemény és a H4 - kemény matrac.

oldalfekves

 

HOGYAN KOMBINÁLJUK A MATRACOT AZ ÁGYRÁCCSAL?


Most már bizonyára tudja, melyik matrackeménység a legmegfelelőbb az Ön számára. A végére pedig egy kis összefoglaló, amely alapján ellenőrizni tudja, hogy a matrac kompatibilis-e az ágyrácsával. 

Matracok rugók nélkül: lamellás ágyrács megfeszített rugalmas lamellákkal.
Kemény és közepesen kemény rugó nélküli matracok: merev, nem állítható lamellás ágyrács és tömör fából készült masszív léces ágyrács.
Puha, rugó nélküli matracok: lamellás ágyrácsok.
Rugós matracok: erős alátámasztók (pl. tömör fából készült masszív léces ágyrácsok, vagy perforált deszkák) vagy nem állítható, merev lamellás ágyrácsok.

Megjegyzés:
Főként az utolsóként felsorolt típus – a rugós matrac és a merev, nem állítható ágyrács kombinációját akkor válasszuk, ha alvás közben rugalmasabb és puhább érzést szeretnénk elérni a rugós matracon.

Ne felejtse el, hogy az ágyrácsok 99 %-a lecserélhető más típusra, tehát nem kell, hogy a végső döntéshozatalban döntő szerepet játsszon az hogy jelenleg milyen ágyrács van az ágyában. Egyszerűbb és anyagilag nem annyira megterhelő kicserélni a nem megfelelő ágyrácsot, és egy jobb minőségi matracot vásárolni, mely tökéletes pihenést biztosít majd a testének. Abban az esetben is érdemes elgondolkodni egy új ágyrácson, ha az újonnan megvásárolt matrac egy bizonyos idő után is túl keménynek vagy túl puhának tűnik. Az ágyrács lecserélése ugyanis egy egész fokkal megváltoztathatja a matrac keménységét, így teljesen más érzést nyújthat alvás közben.