Hogyan válasszunk matracot?

Hogyan válasszunk Matracot?

A gyermek nyugodt alvásának alapfeltétele a megfelelő matrac. Hogyan válasszuk ki gyermekünk számára a legmegfelelőbb „Matracot“? Ajánlunk pár hasznos tippet.

Hogyan válasszunk Matracot?

 1.  Rugós vagy rugótlan (szendvics)?
  Matracot aszerint választunk, hogy milyen alátéten lesz használva. Rugó nélküli matracok elsősorban a rugalmas előfeszített lamellás ágyrácsokra alkalmasak. A kemény és a közepesen kemény rugómentes matracok alkalmasak a nem állítható lamellás, valamint a fából készült tömör léces ágyrácsokra. A puha rugómentes matracok legfőképp a lamellás ágyrácsokra készültek. A rugós matracok erős alátétre alkalmasak (pl. fából készült masszív léces ágyrács vagy átlyukasztott deszkák) vagy nem állítható lamellás ágyrácsok. A rugós matrac és a nem állítható lamellás ágyrács kombinációját akkor érdemes választani, ha a rugós matracon puhább érzetet szeretnénk elérni alvás közben.

 2.    Matrac keménysége
  Fontossági sorrendben az első helyen áll. A súly, a magasság és alvási szokásaink határozzák meg, hogy melyik matrac számunkra a legmegfelelőbb. Természetesen az új matracnak nem szabadna nagy mértékben különböznie a régi keménységénél. A matrac keménysége összetevői és az alátét által adott. Általánosan érvényes, hogy a latex és a különböző habok puhábbak, mint a kókuszréteget tartalmazó matracok. A rugósaknál köztudott, hogy a Bonell rugók keményebbek a táskarugóknál. A matracok öt keménységi fokozata ismert, H1-től jelöljük H5-ig. A H1 puha matracot jelöl, H2 közepesen puha, H3 közepes, H4 közepesen kemény, H5 kemény matrac. Matracajánlatunkban megtalálhatóak azon matracok is, melyek egy-egy oldala különböző keménységgel rendelkezik. Ha hanyatt szeret aludni, válassza a közepes, vagy kemény matracokat, tehát a H3 vagy a H5 keménységű matracokat. Ha az oldalán szeret aludni, akkor a puhább matracok előnyösebbek Önnek, H2 -től H4-ig, vagy a zónás keménységű matracok, melyek a kéznél és térgynél puhábbak. A matrac kiválasztásánál hangsúlyt fektessen az ágyrácsra is, ugyanis befolyásolja a matracon való pihenést. A lamellás ágyrács akár egy fokkal is csökkentheti a matrac keménységét. Ez legjobban érezhető a nem állítható lamellás ágyrács és a rugós matrac kombinációjánál.

 1. Kókusz vagy Hajdina? 
  Hajdina: A hajdina teljesen hipoallergén. Ha allergiával, asztmával vagy más felső légúti betegséggel küzd, próbálja ki a a matracok ezen típusát. Következő ok a hátgerinc. A hajdinát tartalmazó matracok közepesen kemények. A test súlya alatt szilárd, kiváló alátámasztást nyújt a hátgerincnek. 
  Kókuszdeszka: rendkívül légáteresztő, a fekhely keményítése végett használják. A kókuszdeszka antiallergén és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, anyag rendkívül rugalmas, flexibilis és hosszú élettartamú. A kókuszdeszkával rendelkező matracok közepesen kemények.
  Tanácsunk? Amennyiben gyermeke légúti problémákkal küzd, hajdinával készült matracokat ajánlunk, amennyiben nincsenek ilyen problémái, mindkét anyag egyenértékű. Bár olcsóbb a kókuszdészkával gyártott matrac (egy és kétoldalas is), huzata mosható. A hajdinamatrac huzata nem alkalmas a mosásra, mivel a hajdinahüvelyek a huzatba varrva találhatóak. Vízzel érintkezve elveszítenék értékes tulajdonságaikat. Matracvédő vásárlása ajánlott, bár így a matrac ára drágább, de a döntés az Öné.

 1. Matrac Kor szerint:


Gyerekek 0-3 év :

A kisgyermeknek szilárd matracra van szüksége, lehetővé teszi a könnyű és helyes légzést. Egyben flexibilisnek kell lennie, hogy születésétől alkalmazkodjon a gyermek testfelépítéséhez. A túlságosan puha matrac nem alkalmas a mindennapos alvásra. A gyerekmatracot cipzárral levehető huzat fedje, amely biztosítja az egyszerű kezelést és a fokozott higiéniát. A huzat rendszeres mosásával megszabadulunk az atkáktól és allergénektől, ezáltal elkerülhetjük a később jelentkezhető allergiát, asztmát, légúti problémákat. A fekhely fokozott higiénáját elősegíti a matracvédő, amely könnyen karbantartható és praktikusabb. A pamutból készült matracvédő tökéletesen elvezeti a nedvességet.

Ajánlott matracok: Kókusz/molitan, kókusz/kókusz, hajdina/kókusz, táskarugós matrac.

Gyerekek 3-13 év :
Ebben a korban a gyermek nagyobb ágyba kerül, Ön dönt, melyik matrac lesz számára megfelelő. A gyermeknek ebben a korban az úgynevezett startoló alapmatrac ajánlott. A gyermek állandó fejlődésben van, 10 év után higiéniai okokból a matracot ki kellene cserélni. A 3 – 13 év közötti gyermek számára ne válasszunk zónás matracokat. Mivel a zónák felnőtt emberre tervezve készülnek, ezért gyermekeknek nem ajánljuk. Állandó növésben vannak, a gyermekgyógyászok ajánlása szerint a szilárd matrac számukra a legmegfelelőbb. Inkább az egyszerűbb hab és rugós matracokat vásároljuk, melyek több rétegből tevődnek össze. Figyeljen a matrac légáteresztésére, biztosítja a higiénát. Az allergiások valamint a légúti és bőrbetegségekkel küzdő gyermekek számára a hipoallergén matracok a legalkalmasabbak, pl. hajdinával valamint kókuszdeszkával. Természetesen ajánlott a mosható huzat, vagy matracvédő. Rajtunk múlik, mennyit invesztálunk a matracvásárlásba, aszerint válasszuk ki a legmegfelelőbbet.

Ajánlott matracok: PUR hab, Kókusz, Kókusz/Kókusz, Alonso, Advik, Novium, Junger, a további matracok természetesen minőségibbek, de drágábbak.

13-20 éves gyerekek :
A 13. életévét betöltött gyermekek testfelépítése és súlya szerint válassza ki a legmegfelelőbb matracot. Élete következő szakaszában szolgálni fogja gyermekét. Alkalmasak a rugós- és habmatracok. Önön múlik, mennyit invesztál a matracvásárlásba, és aszerint döntsön. Pluszt jelent – a zónázott mag, a mosható huzat, az antibakteriális kivitel és a fokozott garancia.

Ajánlott matracok: PUR hab, Kókusz, Kókusz/Kókusz, Alonso, Advik, Novium, Junger, Latex, Focus Mind, a további matracok természetesen még minőségibbek, de drágábbak.

Matracajánlatunkban megtalálhatóak különböző méretű gyermek- és felnőtt matracok, melyek tökéletesen illenek az Ön ágyába.

Ez az oldal cookie fájlokat használ a látogatottság elemzéséhez, és hogy minőségibb szolgáltatást tudjon nyújtani. Az oldal használatával Ön egyetért. Több információ itt