Hogyan válasszak ágyrácsot az ágyba?

Az ágyrácsok fontos szerepet játszanak az egészséges és kényelmes fekhely kialakításában. Amennyiben nem megfelelő típusú ágyrácsot választ, előfordulhat az is, hogy még egy új matracon sem tud majd kényelmesen pihenni, és így a matrac számos funkcionális tulajdonságát nem fogja tudni kihasználni. Ennél is rosszabb, ha egyáltalán nincs ágyrács az ágyban. Olvasson tovább, és megtudhatja, miért van ez így.

rost

Az ágyrács olyan mint egy plussz réteg a matracban. Biztosítja, hogy a matrac "lélegezni" tudjon, ezáltal az egészséges fekhely fontos részét képezi. Ha a matrac nem lélegzik (nem jól szellőzik), a rétegekben felgyülemlő nedvesség miatt hamarabb elhasználódhat vagy az egyes rétegeket gombák, penész vagy poratkák támadhatják meg. Szerencsére a mai modern matracok anyagait úgy válogatják ki, hogy jó légáteresztő képességűek legyenek, és ne teremtsenek megfelelő körülményeket a nemkívánatos baktériumok és penész kialakulásához. Egy jó minőségű ágyrács azonban biztosítja, hogy a kicsapódó nedvesség és hő távozzon a matracából.

Mit biztosítanak az ágyrácsok:

✓ Légzés és matrachigiénia
A test alvás közben természetes módon izzad, és a nedvesség áthalad a matrac egyes rétegein. Az ágyrács a matracot megemelt helyzetben tartja, de nem fedi el a teljes alsó részét. Ez lehetővé teszi, hogy a matrac szabadon lélegezzen, és elvezeti a felgyülemlett hőt és nedvességet a matracból.

✓ Meghosszabbítja a matrac élettartamát
A matrac szabad légzése segít abban, hogy funkcionális rétegei huzamosabb ideig a legjobb állapotban maradjanak.

✓ A testsúly jobb eloszlása a matracon
Az ágyrács kiegészíti a matrac belsejében lévő egyes rétegek működését, és javítja azok funkcionális tulajdonságait.

✓ Úprava pocitovej mäkkosti/tvrdosti matraca
Dodáva pevný základ pružným vrstvám, alebo naopak, odpruženie penovým matracom. Pevný latový rošt dokáže zvýšiť tvrdosť o jeden stupeň, lamelový, naopak, zmäkčí odpruží príliš pevné lôžko.

✓ A matrac puhaságának/keménységének szabályozása
Stabil alapot ad a rugalmas rétegeknek, vagy fordítva, rugalmasságot a habmatracoknak. Egy szilárd léces ágyrács egy fokkal növelheti a matrac keménységet, míg egy lamellás ágyrács lágyítja és rugalmasabbá teszi a túlságosan kemény fekhelyet.
 

Hogyan válasszunk ágyrácsot az ágyunkba?

A különböző típusú matracokhoz különböző típusú ágyrácsok alkalmasak. Vegye figyelembe a matrac magasságát és a matrac belsejében a rétegek összetételét. Az ágyrács cseréjével is próbálkozhat,  ha a matrac vásárlásakor nem egészen sikerült a megfelelő matracot kiválasztania, és a matrac keménységének és rugalmasságának finom módosítására van szükség.

Az ágyrács teherbírása szintén fontos szerepet játszik, amit nem érdemes alábecsülni. Jelentősen befolyásolja az egyes lécek szélessége, száma és sűrűsége, valamint az ágyrácsban való elhelyezkedésük. Ha a lécek sűrűn vannak elhelyezve, egy ugyanolyan méretű tömör fából készült léces ágyrács terhelhetősége akár 100 kilogrammal is nagyobb lehet. Az ágyrácsok esetében ugyanazok a teherbírási szabályok érvényesek, mint a kétszemélyes matracok esetében (erről bővebben itt olvashat). Amennyiben nagyobb méretű (pl. 160x200, 180x200 vagy 200x200) középső tartódeszkával ellátott ágyba tervez ágyrácsot venni, akkor ajánlott két darab ágyrács vásárlását. Ez nagyobb teherbírást és hosszabb élettartamot biztosít.

  • RUGALMAS LAMELLÁS ÁGYRÁCS: A túl kemény vagy alacsony habszivacs matracokhoz

A rugalmas léces ágyrácsok úgy működnek, mint egy kiegészítő réteg az alacsony habszivacs matracokhoz, melyekhez hozzáadják a hiányzó rugalmasságot, és segítenek a test nyomását és súlyát optimálisan eloszlatni a matracon. Főleg bükkfából vagy nyírfából készülnek, amelyek tartósságot és rugalmasságot kölcsönöznek az ágyrácsnak. Az előfeszített lécek rugalmas papucsokba vannak helyezve, amelyek egyben a matrac másodlagos rugalmasságát is biztosítják. Ez az, ami az alacsony habszivacs matracokból hiányzik, ezért hozzájuk mindenképpen rugalmas lamellás ágyrácsot kell beszereznie. Más típusú matracoknál (táskarugós vagy magas habszivacs matracok) azonban nincs rájuk feltétlen szükség. Ezeknél a matracoknál a lamellás ágyrács akkor ajánlott, ha növelni szeretné a matrac rugalmasságát és puhaságát.

  • SZILÁRD LÉCES ÁGYRÁCS: Stabil alap a magas és rugós matracokhoz

A léces ágyrácsok tömör fa lécekből állnak, amelyeket egy szilárd keret vagy textilzsinór köt össze (a textilzsinórral összekötöttekre érvényes, hogy könnyen hordozhatók és tárolhatók is, mivel bármikor könnyen feltekerhetők és eltehetők). A szilárd léces ágyrács nem rendelkezik rugalmas tulajdonságokkal. Éppen ellenkezőleg, stabilitást ad az ágynak. Ezért olyan matracokhoz alkalmas, amelyeknek stabil, de jól szellőző alapra van szükségük, amely lehetővé teszi a higiénikus levegőzést és a matrac belsejébe ágyazott rétegek funkcionális tulajdonságainak megőrzését. Olyan rugós matracokhoz alkalmas, amelyek már rendelkeznek rugalmas réteggel, vagy olyan magas habmatracokhoz, amelyeknél az egyes habrétegek már biztosítják a rugalmasságot és a súlyeloszlást.

        A szilárd léces ágyrács nem alkalmas alacsony habszivacs matracokhoz, amelyeknek rugalmas alátámasztásra van szükségük.